Varma mackor med hjärtmönster

Man behöver faktiskt inte ha en smörgås grill för att göra varma mackor. De flesta har ett våffeljärn hemma och då får man ett fint mönster på mackan. Kanske inte riktigt ett hjärmönster som jag skrev i rubriken.
Jag använder mig av vanlig formfranska och lägger ost och pepparskinka emellan. Det kan man ju variera efter smak.
Till mackorna äter vi oftast någon form av soppa. Igår åt vi Mexicana och då lägger jag i lite extra spagetti eller makaroner så soppan blir lite fylligare.
Det här tycker jag blir en enkel och god lunch.



Kycklingfilé och squash med mango chutney

Den här maträtten fick jag inspiration till när jag för ett tag sen åt mat på en libanesisk restaurang.Jag älskar mat från mellanöstern. Alla dessa smårätter som tillsammans bildar en måltid.
Jag steker squash som jag på slutet blandas med lite mango chutney.
Detta serverar jag med kycklingfilé, hummus och tunnbröd. Kycklingfilén kryddar jag med Fajitakrydda och hummus använder jag färdigköpt. Det finns säkert massor med olika slags smårätter som man kan ha till. Jag kanske ska ta fram lite Ratatouille som jag har i frysen...
Det här ska i alla fall vi äta ikväll.

Squash med mango chutney
1/2 squash
 Ett par msk mango chutney

Skala squashen och skär den i skivor. Salta och låg ligga ett tag.
Skär squashen i mindre bitar och stek dem.
Tillsätt mango chutney som du låter steka med på slutet.


Gästrecept: Asiatiska kycklingspett

För länge sen så åt jag kyckling som var panerad med sesamfrön. Det var jättegott och jag har provat mig fram lite men inte hittat något bra recept.
Det här receptet har jag i alla fall fått av Lina om bloggar på http://loveforfood.blogg.se Asiatiska kycklingspett blir vår middag och jag tror att det blir supergott.

  Asiatiska kycklingspett
 
Antal spett:
16 st

8 kycklinglårfiléer, ca 500 g
1 tsk salt
smör

Glaze:
2 msk smält smör
2 msk sweet chilisås
2 msk rostade sesamfrön

Sås:
4 dl Arla Köket lätt crème fraiche
1/2 dl konc apelsinjuice
1/2 tsk salt

Gör så här :

Sätt ugnen på grill.
Vik ut och dela filéerna i halvor på längden.
Salta och stek dem knappt färdiga i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida.
Låt dem kallna.
Rör ihop glazen.
Blanda såsen.
Trä upp kycklingen på spett.
 Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
 Pensla över glazen.
Hit kan man förbereda.
Värm spetten i övre delen av ugnen ca 5 min.
Servera med såsen.
 


Gästrecept: Ricottapannkakor med blåbär

Det här receptet har jag fått av Maria som bloggar på http://princessjinx.blogg.se. En av de få bloggar som jag faktiskt följer för att jag tycker att den är mycket läsvärd.
Hur som helst så har Maria tipsat om ricottapannkakor med blåbär. Det låter jättegott och är ett recept som är väl värt att sparas.
För några dagar sen så skrev jag ju om hur bra det är att äta hallon och blåbär. Därför är det här receptet ännu mer passande. Blåbär lär vara något som sänker GI-nivån enligt GI-experter och innehåller en massa antioxidanter som är bra mot kroppens åldrande. Det senaste är visst att det är bra för synen också.
Själv tror jag att man ska försöka att få i sig så mycket som möjligt av frukt, grönsaker och bär. Läs gärna min lista om mat som förbränner fett i inlägget om hallon och blåbär.

http://tadigikragen.wordpress.com/category/nyheter/

RICOTTAPANNKAKOR MED BLÅBÄR
250 gr ricottaost
1 1/4 dl mellanmjölk
2 stora ägg med gula och vita separerade
1 3/4 vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt
valfri mängd blåbär
rapsolja (eller jordnötsolja) att steka i

GÖR SÅ HÄR:
Rör noga ut ricottan med mjölk och äggulor. Vänd ner vetemjöl och bakpulver, strö över en nypa salt och rör försiktigt till en slät smet.
Vispa äggvitorna till skum - det ska inte vara stenhårt - och vänd ner dem i smeten.
Sist - och ytterst försiktigt - rör ner blåbären. Här rekommenderar jag att de är frysta vid tillfället. Så har ni varit duktiga och plockat själva: frys dem över natten. Annars blir hela smeten blålila på en gång.
Grädda sedan pannkakorna i oljan. De ska vara ca 7-10 cm i diameter, alltså pannkakor "american style".

Servera med rikligt av lönnsirap och gärna färskpressad apelsinjuice.

Jag lovar att dessa pannkakor kan få vem som helst på fall!
Bon appetit!


Foto:princessjinx.blogg.se

Skräck på balkongen

Det här inlägget är inte matrelaterat för fem öre men jag vill så gärna dela med mig av den här händelsen.
Igår förmiddag när jag gick ut på balkongen så trodde jag att det låg en död mus där. Sen såg jag att den andades och det är min stora fasa att behöva avliva den eller i alla fall se till så någon annan gör det.
När jag tittade närmare på musen så fick jag till min förvåning se att det var ingen mus. Den hade nämligen stora öron och vingar.
Det var en fladdermus...och den var inte skadad. Den låg och sov ihopkurad i skuggan på mitt balkonggolv.
Har aldrig hört talas om att fladdermöss kommer och lägger sig så. Jag trodde att de hängde upp och ner i taket när de sov.
Den var så liten och söt där den låg med en hårig kropp på ca 5-6 cm och öronen var ju för söta.
Eftersom den var så liten så tänkte vi att det kanske var en liten unge som kommit vilse från sina föräldrar.
Under dagen så kikade jag till den regelbundet och såg till att han låg i skuggan. Han förflyttade sig lite i sömnen efter skuggan. Det var en fantastisk känsla att ha den här lille fladdermusen liggande där. Har bara sett fladdermöss som flyger tidigare.
Min dotter döpte honom eller henne till Lennart. Jag tyckte att Bella eller Edward (från Twilight) var mer passande.
På kvällen när det började mörkna så gick jag och min dotter ut och satte oss på balkongen för att kolla när Lennart vaknade. Efter en stund började han att röra på sig. Vi såg att han låg och kikade. Efter ca 10 minuter så reser han på sig och hoppar upp på en sten.
Den lilla, söta fladdermusen förvandlas plötsligt till ett stort monster. Hans vingar är ca 25 cm långa och han är helt plötsligt ca 50 cm mellan vingspetsarna. Vilken gör honom gigantisk och det hela känns riktigt skrämmande där i mörkret. Vi springer livädda och ställer oss bakom ett par stolar. Han tittar på oss och flyger mot oss. Jag viftar med filten som jag har runt mig för att skrämma bort honom. Och ljudlöst svänger han bort och flyger iväg ut i mörkret.
Jag måste erkänna att jag blev ganska så rädd och det hela kändes väldigt overkligt.
Var sjutton gjorde han av dessa gigantiska vingar när han låg och sov? Det här var verkligen ingen liten stackars unge som kommit från sina föräldrar.
Det känns i alla fall kul att ha fått uppleva det här.




Liten söt Lennart sovandes på vårt balkonggolv.



Det här kortet togs i tumultet när han förvandlades till ett gigantiskt monster. Det är hans ena vinge som hänger ner.

GI-frukost med hallon och blåbär

Har hört att om man vill gå ned i vikt så är det bra att äta hallon och blåbär. Självklart så är det alltid bra att äta frukt och bär.
Men enligt GI-kunnarna så lär hallon öka fettförbänningen och blåbär sänka GI-nivån.
Inte för att jag anser mig som överviktig men lite underhudsfett skulle inte vara helt fel att få bort.
Eftersom frukosten är dagens viktigaste mål så tänkte jag börja med att äta just hallon och blåbär på filen. Vad man äter till frukost lär ju påverka hela dagens fettförbränning.
Nu är det bara att ge sig ut i skogen och börja att plocka blåbär. Skogen lär ju vara full av blåbär så här års och tydligen extra mycket i år. Man kanske hittar lite svamp också. Inte helt fel med varm smörgås med svampstuvning på. Vet inte hur det påverkar GI men jag ska ju faktiskt inte banta. Hittar man varken svamp eller bär så har man i alla fall fått en härlig tur i skogen och kanske förbränt lite fett.
Blåbär innehåller ju också väldigt mycket antioxidanter som är bra för åldrandet och även något ämne som är bra för synen.
http://www.bioresurs.uu.se/myller/jordbruk/hallon.htmhttp://tadigikragen.wordpress.com/category/nyheter/

Här kommer en lista på mat som bränner fett:
Hallon
Vattenmelon
Vitlök- färsk
Rädisor
Lax
Sill
Kaffe
Grönt te
Kryddor som bränner fett:
Chili
Senap
Ingefära
Pepparrot
Peppar
Kanel

 http://www.hanky.se/ebbesson/64794http://www.halsosidorna.se/Mat.htmhttp://cafeeko.blogg.se/2008/october/

Superenkel Tzaziki

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit att jag använder Knorr´s kryddblandning med vitlöksdressing när jag gör tzaziki. Nu har Knorr kommit ut med en ny kryddblandning speciellt för tzaziki.
Jag provade den i lördags när vi åt tacopaj och det blev faktiskt ännu godare.
Själv blir jag lätt illamående av färsk vitlök så det här passar mig alldeles utmärkt.
Hade tänkt att sno en snygg bild ifrån Knorr´s hemsida och lägga ut här men se det tyckte inte Knorr om.(Fast man faktiskt gör reklam för deras produkt). Jag får försöka att ta ett kort själv senare och komplettera det här inlägget. 

Familjen tvärtom

Alla barn brukar älska spagetti och köttfärssås men inte mina barn. Ni skulle bara veta vilken blick jag får av min dotter när jag säger att vi ska äta spagetti och köttfärssås.
Vuxna brukar oftast tycka nja... om spagetti och köttfärssås. Jag älskar spagetti och köttfärssås.  Alltså är det lite tvärtom i vår familj.

Häromdagen när jag gjorde Ratatouille så skrev jag att jag skulle testa Heinz smaksatta tomatsås även i köttfärssåsen. Det gjorde jag idag och det smakade riktigt gott. Jag tillsatte en köttbuljongtärning och lite Sambal Oelek för lite extra sting. Ett tips för att göra det hela ännu godare är att lägga några svarta oliver och fetaost överst.
Mina barn brukar skratta åt mig för jag äter alltid med gaffel och sked. Men är det inte så man ska göra...?

Gästrecept: Varm smörgåstårta

Det här receptet har jag fått av Annette som bloggar på http://loppingvin.blogg.se Ett enkelt recept på fredagsmysmat som jag tänker prova någon helg. Är dock lite tveksam till om barnen vill ha purjolök men det kanske går att utesluta. 
Kanske det blir varm smörgåstårta ikväll. Fast jag tror att min dotter hade tacopaj som önskemål och jag såg att jag har pajdeg i frysen.
Jag tycker i alla fall att det receptet låter jättegott och är värt att sparas. Tack Annette för tipset!



Varm smörgåstårta
Fyllning 1:
16 skivor formfranska
4 hårdkokta ägg
Dill
4-5 msk majonäs
Fyllning 2:
1 purjolök
150 gr rökt skinka
1 pkt bacon
3 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda till fyllning 1.
Fyllning 2:
Fräs samman purjolök, bacon och skinka (allt strimlat o hackat).
Häll i grädden och red med vetemjöl till tjockare konsistens.
Låt svalna.
Lägg 8 skivor bröd i en ugnsform och bred på fyllning 1.
Lägg de andra 8 ovanpå och bred på fyllning 2.
Dekorera med tomatskivor.
Salta o peppra.
Strö över riven ost.
In i ugn 200° i ca 20 min.

Foto:loppingvin.blogg.se



Skivad potatis (med Fajita)

Smakrik potatis, gott till det mesta. Är man trött på pommes frites o.d. så ä det perfekt att variera med den här potatisrätten. Vi brukar oftast äta den tillsammans med Exotisk kyckling.

Skivad potatis

potatis, mängd efter antal personer.
matolja
Fajitakrydda från Santa Maria.

Sätt på ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Sprid ut potatisen på plåten och krydda med fajita på båda sidorna och häll över matolja.
In i ugnen.
Potatisen är klar på ca 20 min.
Vänd efter halva tiden.



Ratatouille

Nu står grytan på spisen och puttrar och det sprider sig en härlig doft i köket. Grytan innehåller ratatouille, en fransk grönsaksgryta. Grunden till grytan är oftast aubergine, squash, tomater och lök som får koka ihop under en lång tid. Sedan kan man variera den efter smak. Jag brukar ha i även champinjoner och paprika.
Eftersom priserna på grönsakerna är relativt låga nu så är det perfekt att göra den här grytan nu. Jag brukar koka en ganska så stor mängd åt gången när jag ändå håller på. Sedan kan man dela upp grytan i små lådor och frysa in för att plocka fram senare. Rataouille är jättegott att äta till kött och kyckling.
Heinz har tetrapack med tomatsås som är smaksatt. Den jag använder den här gången innehåller paprika, lök och vitlök. Det finns olika smaker. Jag har funderat på att prova att smaksätta köttfärssås med någon av de här  någon gång. Det tror jag blir gott.
Ratatouille
Aubergine
Squash
Champinjoner
Paprika
Tomater
Lök
Heinz tomatsåspå tetrapack, med valfri smak
1 köttbuljongtärning
Ev. redningsmjöl
 Dela grönsakerna i ganska så stora bitar.
Lägga alla ingredienser i en ganska så stor gryta.
Tillsätt några dl vatten.
Låt grytan koka i någon timme.
Var noga med att röra om då och då så det inte kokar fast.
Det kan hända att man får tillsätta mer vatten.








Grön Deli

Potatis, Blomkål & Kikärter 500gBladspenat, Paprika & Sockerärter 750gBroccoli, hela tomater & mozzarella 400g

Nej, jag får inte betalt av Findus för att skriva det här inlägget.
Men jag tycker att de här grönsaksblandningarna är så goda och jag använder dem ofta.Om ni inte har provat de här grönsaksblandningarna så tycker jag ni ska göra det.
Man kan ha dem till det mesta kött, kyckling och även lax. Ibland så kan jag till lunch steka upp grönsakerna och äta enbart grönsakerna .
Man kan blanda ihop en äggstanning och hälla över Bladspenat, paprika och sockerärter direkt i stekpannan och genast så har man en jättegod omelette.

Gyros

Fick för en tid sen ett tips om hur man enkelt gör Gyros. För den som inte vet så är Gyros en slags grekisk kebab. När jag hörde hur man kan göra så tänkte jag ,varför har jag inte kommit på det själv.
Fast egentligen om jag tänker efter så äter vi aldrig revbensspjäll så det är kanske inte så konstigt. För man använder nämligen köttet från revbenspjället. Hur enkelt som helst så gjorde jag i ordning det här nu ikväll och det blev jättegott. Vi åt med gräddfil som "sås" i för jag visste inte riktigt vad jag skulle ta.
Om någon har andra förslag på vad man ska fylla en Gyros med så är det välkommet.
Gyros
Revbensspjäll(färdiggrillad)
Pitabröd
Sallad
Gurka
Tomat
Olika sorters oliver
Soltorkade tomater
Feferoni
Tzaziki eller gräddfil
Listan på ingredienser kan göras oändlig och hur man varierar den är smaksak.
Tobbes tunna skivor
Ta bort köttet från revbensspjället.
Värm köttet i en stekpanna.
Värm pitabrödet enl. förpackningen.
Fyll pitabrödet med det du tycker om.

Gästrecept: Tandoori kyckling

Det här receptet har jag fått av http://ungamorsan.se Hon har hittat på det alldeles själv så det ska bli extra spännande att prova. Jag har kikat lite bland hennes recept och jag är väldigt imponerad. När jag var så ung kunde jag inte ens koka makaroner. Fast jag bodde ju hemma och min mamma var hemma...
 Jag tycker jättemycket om indisk mat och har provat en del färdiga kryddblandningar  men inte lyckats att hitta någon bra. En gång provade jag en kryddblandning med raita och den smakade inte gott. Raita är ju något som man ofta äter till indisk mat. Det bryter av med sin syrliga smak mot den i övrigt ganska så starka maten. Om någon har ett bra recept på raita så skicka gärna det.

Tandoori kyckling

Det här behöver du till 4 port:


4 kycklingfileer

saften av 1 citron

½ gul lök

4 st vitlöksklyftor

1 msk riven färsk ingefära

1 msk korianderfrön

4 tsk spiskummin

1 tsk salt

1-2 tsk vardera av paprika och chilipulver

2,5 dl yoghurt

ev. 1 msk honung

Gör så här:
Pensla kycklingfileerna med lite citronsaft och låt stå i kylen i 30 minuter. Finhacka löken och lägg lök, vitlök, ingefäran, korianderfrön och det resterande av citronsaften i en skål och blanda den slät (t.ex i en mortel..). Blanda ner kryddorna, ev. honung och yoghurten och blanda väl. Lägg kycklingfileerna i en ugnsfast form och bred över tandoorimixen. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter eller tills den är helt genomstekt. Servera gärna med ris eller bulgur och raita + en fin sallad.


Gästrecept

Jag tänkte starta en ny kategori som får heta gästrecept.
Jag surfar ofta runt mellan olika matbloggar och andra som lägger ut recept. Jag hittar jättemånga smarriga recept och tänker att det där ska jag testa någon gång.Problemet är att jag glömmer bort recepten och definitivt var de fanns.
Därför tänkte jag samla recept som jag vill prova, under kategorin gästrecept. Recepten är alltså av mig oprövade men jag tänker prova dem vid senare tillfälle. Jag lägger inte ut något recept utan tillåtelse från den som tidigare lagt ut det. Jag talar givetvis också om varifrån jag fått receptet. Senare när jag provat receptet så skriver jag en kommentar om det.
Recept som jag är ute efter ska vara goda, enkla och utan en massa konstiga ingredienser. 
 Tanken med min blogg är att man ska byta recept och tips med varandra.

Fajitakrydda


En kryddblandning som jag ofta använder mig av är Santa Marias fajita. Den använder jag i stort sett som en allkrydda. Medelhavskyckling och Exotisk kyckling med skivad potatis är bra exempel på hur jag använder Fajita. Skivad potatis kryddad med potatis har jag hittat på själv.
 Recepten hittar du under kategorierna kycklingrätter och potatisrätter.



Exotisk kyckling

Det här receptet fick jag fick inspiration till den när jag och barnen var i Bulgarien härom året. Jag har hittat på receptet själv och det blev jättegott på en gång. Jag kallar den för Exotisk kyckling.

Exotisk kyckling 4 pers
2-3 kycklingfiléer
cocosmjölk
Fajitakrydda från Santa Maria
konserverade mandariner (spara spadet)

Skär kycklingen i bitar och krydda med fajita.
Bryn kycklingen.
Häll cocosmjölken i en kastrull och krydda med fajita. Tillsätt lite spad från mandarinerna.
Låt kycklingen koka i cocosmjölken ca 20 min.
Tillsätt redningsmjöl om det behövs.
Häll av spadet från mandarinerna och häll upp dem i en skål.
Servera gärna med skivad potatis till, som du hittar recept på under potatisrätter.
Potaisen ska vara i ugnen lika länge som kycklingen ska koka.



Amerikanare

Eftersom det är så dåligt väder så tänkte jag att imorgon ta en bakdag.Då tänkte jag baka amerikanare och ev. havreformar. Vi får väl se för då kompletterar jag det här inlägget med bilder.
Det här receptet på amerikanare tror jag inte är så vanligt. Jag fick det för några år sen av min syster och jag har aldrig stött på det därefter.
Fyllningen är vaniljkräm och russin men jag har flera gånger tänkt att man kanske kan testa med äpplen istället för russin.

Amerikanare (i långpanna)
8 dl russin
4 dl vatten
8 dl vaniljkräm
Deg:
7 dl vetemjöl
7 dl havregryn
4 dl farinsocker
400 g smör
1 tsk bikarbonat

Ugn 200 -225°
Koka russin och vatten ett par min. Häll av vattnet.
Blanda vaniljkrämen och tillsätt russinen.
Blanda samman degen.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut halva degen.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
Ta ut kakan och häll ut krämen.
Smula  resten av degen över krämen.
Grädda ytterligare 20-25 min.
Låt svalna och skär i bitar.

Ananaspaj

En fruktig och söt efterrätt. Passar utmärkt senare på kvällen efter att man har grillat.
Lätt att tillaga och kan även frysas in för att plockas fram vid senare tillfälle.
Ananaspaj
Deg:
150 g margarin
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker

1 burk krossad ananas
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 burk crème fraishe

Smält margarinet och knåda ihop ingredienserna till degen.
Tryck ut degen i en smord pajform.
Blanda ingredienserna till fyllningen och häll i formen.
Pajen gräddas med fyllningen i 200° i 15-20 minuter.
Servera pajen något avsvalnad.
Gott med glass till eller som den är.

Crêpes



När jag gör köttfärssås så har jag förmågan att alltid göra för mycket. Ibland blir resterna kvar i kylskåpet och måste kastas. Det är ju faktiskt lite onödigt.
Om man planerar lite så kan man  använda resterna ett par dagar senare men äta något helt annat.
Jag brukar göra crêpes fyllda med köttfärssåsen men jag blandar i majs och urkärnade svarta oliver. Man kan blanda i andra grönsaker eller fetaost. Det går att variera på många olika sätt.

Crêpes
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek vanliga pannkakor ca 2 per person.
Värm köttfärssåsen och blanda i majs och svarta urkärnade oliver.
Smörj en ugnsfast form.
Lägg en pannkaka i formen och fyll den med köttfärssåsen.
Rulla ihop pannkakan och lägg skarven underst.
Toppa ev. med lite riven ost.
Gratinera en stund i ugnen.

Servera tillsammans med en sallad.

Medelhavspasta


När det är varmt så vill man inte stå vid spisen och svettas, då är det bra med pasta. 
Den här enkla pastarätten kan man variera i det oändliga.
Fast så här äter i alla fall jag den.

Medelhavspasta 
pasta, helst gnocci
gröna chilifyllda oliver
svarta urkärnade oliver
soltorkade tomater
avokado
körsbärstomater
fetaost
kokt ägg
pizzakrydda

Koka pastan och blanda i övriga ingredienser.
Ringla över lite av oljan från burken med soltorkade tomater.
Krydda med pizzakrydda.

För att  göra den lite mer matig kan man äta grillad kyckling till.

Tips!
Barn är ju som alla vet ganska så petiga med maten. Därför så har jag tips på en barnvänligare variant.
Lägg alla ingredienser i olika skålar och låt alla blanda som dom vill. Ha även skålar med köttbullar och korv.

Cheesecake

En somrig och jätteenkel variant av cheesecake. Jag brukar kalla den för falsk cheesecake eftersom den inte innehåller någon Philadelphiaost och den är faktiskt nästan som glass.
 Jag lovar det tar ca 5 minuter att blanda ihop den.

Cheesecake
1 dl vispgrädde
2dl crème fraishe
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
digistivekex
1/2 citron

Separera äggvitan och äggulan.
Blanda äggvita och grädde i en skål.
Blanda äggula, socker och crème fraishe i en annan skål.
Slå ihop allt +citron och häll i en pajform( som tål att frysas).
Krossa kexen och häll över. Man kan även lägga ett lager av krossade kex i botten.
Ställ in formen i frysen i minst 3 timmar.

Pajen måste tinas i 1/2 timme innan servering. Det är gott med björnbär eller hallon till.