Lyxig frukost med croissanter

Till jul och andra högtider kan det vara trevligt att lyxa till frukosten lite. Därför så åt vi på nyårsdagen nybakade croissanter till frukosten. Fast vem har lust att stå och baka på morgonen? Då har jag ett superenkelt tips och man behöver inte direkt baka.
Det här låter märkligt men det finns att köpa croissantdeg på tub. Det är företaget Sara Lee som tillverkar dom. Degen ligger i en liten tub och när man öppnar så säger det poff och degen väller ut. På degen finns en slags "perforering" där man ska skära och sedan är det bara att rulla ihop croissanterna och grädda. Hur smidigt som helst.
Jag har bara hittat de här tuberna på ICA och vet inte om de finns i andra affärer. När jag skulle handla den här gången så var de vanliga slut och det fick bli med choklad i och de blev riktigt goda. Man kan ju även fylla vanliga med ost eller marmelad.




        


  Pepparkakshuset är färdigt...

Äntligen klara med pepparkakshuset. Vi gjorde ett litet tomtelandskap. Siktat florsocker fick bli snö och gélatinblad fick bli fönsterrutor. Vi dekorerade även med lite Smarties som jag tycker är färggladare än Non-stop.





  Pepparkakskransarna är klara

Glasyret på pepparkakskransarna har fått torka till lite och jag har bundit fast dem i röda sidenband. Nu hänger de i fönstret så fint och samtidigt så blir det ju en underbar pepparkaksdoft i köket.
Nu är det inte bara på min blogg som det snöar utan även utomhus. Vi får hoppas att snön ligger kvar över jul för det förhöjer ju julstämningen.


  Pepparkaksdoft i köket

Det sprider sig en härlig doft av pepparkakor i köket. Jag håller på med pepparkakskransarna och pepparkakshuset och just nu ser de ut så här och är klara om någon dag.



Jag har alltså dekorerat dem med lite glasyr. Jag är väl inte precis någon hejare på det men det blir ganska fint i slutändan. Nu får de ligga och torka någon dag.




Pepparkakshuset är heller inte riktigt klart men just nu ser det ut så här. Om ni tittar riktigt noga så har fönstrerna fått små fönsterrutor. De har jag gjort av gelatinblad och som jag satte dit innan jag monterade ihop pepparkakshuset. Jag tycker också att det blir extra fint att göra istappar av glasyren.

  Gästrecept: pepparkaksmuffins med ädelosttopping

Jag har fått ett recept av Annsan som bloggar på http://annlouises.webblogg.se/ Tror att dom här muffisarna blir jättesmarriga som tilltugg till glöggen. Det ska bli spännande att prova något nytt. 

Pepparkaksmuffins med ädelosttopping

20 st

Ingredienser.
100 g smör eller margarin
 2,5 dl brun farin eller råsocker
 2 ägg
 1,5 dl gräddfil eller filmjölk
 3 dl vetemjöl
 1 msk kanel, mald
 1 tsk kryddnejlikor, malda
 1 tsk ingefära, mald
 1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

Ädelosttopping.
140 g ädelost, t ex Kvibille
1 dl créme fraiche eller gräddfil.
Garnering.
ca 1 dl valnötter eller andra nötter,
hela eller grovhackade ev. lingon

Tillagning.
Sätt på ugnen. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Använd gärna matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner gräddfil eller filmjölk och mjölet blandat med kryddor och bikarbonat eller bakpulver.
Ställ muffinsformarna på en plåt. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt dem kallna.
Blanda ingredienserna till toppingen till en slät smet, går lättast i matberedare. Lägg en klick på varje muffins och garnera. Servera som tilltugg till glögg.


  Pepparkakshus

Jag har fullt upp med att göra pepparkakshus och ska även göra klart mina pepperkakskransar idag. Jag fuskar och använder mig av byggsatsen från Annas när jag gör pepparkakshus.
Fast jag har några knep som gör att pepparkakshuset ser extra mysigt ut. Det berättar jag om när det är klart och jag kan lägga ut bilder.
Tills dess så lägger jag ut ett recept på glasyr. Det gör jag iordning i en ganska så stor mängd. Det går perfekt att spara i kylskåpet. Det stelnar visserligen men då är det bara att droppa i några droppar med citron så blir det genast löst igen.

Glasyr
1 paket florsocker
1 äggvita
några droppar citron

  Pepparkakskransar

Har precis börjat med mina pepperkakskransar som jag gör varje år. Det tar några dagar att göra dem så slutresultatet  kommer om några dagar.
Så här gör man:

Kavla ut pepparkaksdeg, inte för tunt och gärna direkt på plåten.
Skär ut en rundel med hjälp av en assiette.





Tryck ut fyra hjärtan med hjälp av en pepparkaksform.



Grädda de blivande pepparkakskransarna lite för länge så de blir lite hårdare. Det är bra eftersom de ska hängas upp. Låt dem nu ligga och bli lite hårda.
Vad jag sedan gör med dem får ni se om några dagar.


  Tips om julig mat...?

Jag undrar om någon har något tips på mat som inte är direkt julmat men ändå lite julig? Man tröttnar så lätt på julmaten, man äter oftast samma mat flera dagar i rad.
Därför så tänkte jag ge er mitt tips på julig mat. Hemma hos oss har det blivit tradition att på uppesittarkvällen äta en rätt som jag kallar Medelhavskyckling. Vi äter den året runt men den känns lite julig för att rätten innehåller saffran.
Man kan servera den med både ris och Tagliatelle, så passar det alla smaker. Jag funderar på att blanda i grovhackad mandel den här julen, det kanske blir gott.
Jag har lagt ut det här receptet tidigare men då under kategorin kycklingrätter. Det är en favorit i repris fast nu som julmat.


Medelhavskyckling 2-4 pers

2-3 kycklingfiléer
crème fraiche, saffran tomat
1/2 fänkål
1 dl matlagningsvin
1 dl vatten
Fajitakrydda från Santa Maria
En gnutta balsamvinäger(kan uteslutas)
Oregano och ev. salt och peppar
Svarta urkärnade oliver
Skär kycklingen i bitar och krydda med fajita.
Bryn kycklingen.
Skär fänkålen i bitar och bryn den.
Häll crème fraichen, vin, vatten och kryddor i en kastull.
Tillsätt kyckling, fänkål och oliver.
Låt koka ca20 min.

Gott att äta till är Tagliatelle eller ris.


  Köttbullar till jul

Jag tycker att det är ganska svårt att krydda köttbullsmeten. Antingen blir det för pepprigt, smaklöst eller något annat. För några år sedan så hittade jag en påse kryddblandning från Santa Maria. Meatballs tror jag bestämt att den heter. Jag tycker dock inte att mängden stämmer för min smak så jag brukar ta en halv påse till ca 500g köttfärs. Man behöver inte heller tillsätta något ströbröd eller ägg.
Mitt andra tips för att lyckas med köttbullar är att finriva en liten morot och blanda i smeten. Köttbullarna blir genast saftigare och får en vacker färg. Något jag brukar göra till jul.
Ska köttbullarna frysas  ner för att användas senare så är mitt tips att inte riktigt steka klart dem. Då blir de inte lika torra och ska ju stekas en gång till.

Köttbullar. Foto: Sam Stadener/Pressens bild

  Morotskaka i långpanna

Hos oss har det blivit en tradition att baka morotskaka till jul. Anledningen till det är att garneringen behöver stå kallt för att stelna. Eftersom det blir lite trångt med en långpanna i kylen så brukar jag ställa ut den på balkongen istället.
Om man vill göra den lite juligare så kan man ta tårtgelé och skriva god jul på varje bit. Man behöver ju inte göra det på alla bitarna utan anpassa det efter hur många man blir.



Morotskaka i långpanna
100 g margarin
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
3 msk mjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 finrivna morötter

Garnering:
100g philadelphia-ost
50 g rumsvarmt margarin
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Strössel

Ugn 175°
Smält matfett och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt matfettet.
Blanda i mjöl och bakpulver och till sist mjölken och morötterna.
Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda kakan i mitten av ugnen 20-25 min.

Blanda samman alla ingredienserna till garneringen så det blir en slät kräm.
Bre ut garneringen på kakan när den har kallnat.
Garnera med strössel eller tårtgelé.
Låt kakan stå kallt, gärna utomhus och skär sedan upp den i bitar.

  Nu är det jul igen...

Snart är det jul och ärligt talat är jag inte särskilt förtjust i själva julafton men jag älskar förberedandet inför julen. Jag tycker att förväntningarna på själva julafton är enorma. Det är ju bara en dag. Därför så brukar jag göra en hel månad av jul med lite julpyssel och sånt.
 Det kommer jag att visa den närmsta tiden här i min blogg. Jag kommer att visa hur jag gör pepparkakshus och jag har ett litet extra knep för att det ska se lite mysigare ut. Jag kommer även att göra pepparkakskransar som jag hänger i fönstret. 
Jag och min son  bakar pepparkakor på ett litet speciellt sätt...

  Sätt lite knorr på moset...

Att få moset att inte bli smaklöst eller "ojämt kryddat" kan ibland vara svårt därför så har jag några tips.
Man tar en buljongtärning som är smaksatt med vitlök, persilja och låter den koka med potatisen så tar potatisen smak av kryddorna. När man man sedan gör moset så smaksätter man med lite Aromat ifrån Knorr eftersom seltan ifrån buljongen kokar bort.
Just den här buljongtärningen kan vara lite svår att hitta och det finns även andra roliga smaker som jag inte har provat än. Jag har i alla fall hittat de här buljongtärningarna på City Gross och Hemköp.

  Potatisgratäng med kassler



Nu kan man äntligen göra potatisgratäng igen. För det blir ju inte så bra på färskpotatis.
Ett knep för att göra potatisgratängen lite mer smakrik är att lägga i kasslerbitar i gratängen. Kasslern ger en underbar smak på potatisen och grädden. Jag kryddar även med lite pizzakrydda.

Potatisgratäng med kassler
ca 8 potatisar
en liten bit kassler
pizzakrydda
matlagningsgrädde
salt och peppar

Ugn 225°
Skiva potatisen och skär kasslern i småbitar.
Smörj en gratängform.
Börja med ett lager potatis och sedan kassler.
Krydda och fortsätt med resten av potatisen och krydda igen.
Häll till sist över grädden.
Täck formen med folie och ställ in den i ugnen ca 45 min.
Ta av foliet och grädda ca 10 minuter till.
Känn för säkerhets skull med en provsticka om potatisen är klar.
Om gratängen fortarande är lös så grädda lite till men sänk temperaturen till 175°.
http://www.bloggen.fi/Sally/?arkiv=2008-09


  Kycklinggratinerad pasta

Det ser visst ut som en jättetjock pizza i en ugnsform men det är det inte. Det är pasta i botten som jag täckt med en sås gjord av grädde, tomat, champinjoner och kyckling och slutligen lite riven ost.
Om man har lite grillad kyckling över så är det här en bra rätt att göra.

Kycklinggratinerad pasta
1/2 grillad kyckling
Pasta, gnocci eller penne regate
1 burk champinjoner
Matlagningsgrädde
1 paket krossade tomater
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
Riven ost

Ugn 175°
Koka pastan
Bena ur kycklingen och skär den i bitar.
Häll grädden i en kastrull och tillsätt tomaterna och kryddorna.
Låt koka en stund.
Tillsätt champinjoner och kyckling.
Häll upp den kokta pastan i en smord ugnsform.
Häll över såsen och ställ in formen i ugnen ca 15 min.
Ta ut formen och strö över lite ost och grädda ytterligare 5-10 minuter.

Tips 1: För att få ungefär rätt mängd pasta så häller jag upp okokt pasta i formen jag tänker använda. Jag täcker botten med pasta och tar lite till.
Tips 2: Man kan använda krossade tomater som är smaksatta med chili.


  Kräftpaj till kräftskivan

Nu är det säsong för kräftor och därmed en massa kräftskivor. Därför lägger jag ut ännu ett recept på en god kräftpaj. Den här pajen är lite annorlunda för att man har i lite riven ost i degen vilket ger en underbar krispighet.
Jag tycker att det är jättegott med kräftor men man blir ju inte speciellt mätt på det och jag vill gärna äta något mer. Den här pajen tycker jag är utmärkt att fylla ut med på kräftskivan. Ibland känner man också att det blir lite dyrt med kräftor då kan man äta kräftpaj tillsammans med en skål med räkor.
Om man är bortbjuden på kräftskiva kan man överraska och ta med en kräftpaj istället för en flaska vin eller blommor. 



Kräftpaj
150 g margarin
1 1/2 dl riven ost
2  1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
3 msk margarin
2 msk senap
4 hårdkokta ägg
2 dl vispgrädde
1 burk kräftstjärtar i lake
3 msk dill
1/2 tsk salt
1 kr.m. peppar
Ströbröd
1/2 dl riven ost
Ugn 200°.
Knåda ihop degen och tryck ut den i en smord pajform.
Förgrädda degen ca 5 min.
Koka äggen.
Smält margarinet i en kastrull och häll sedan i grädden och därefter senapen och kryddorna.
Låt koka en stund.
Blanda sedan i äggen som du först hackar i småbitar.
Red ev. med redningsmjöl.
Skölj av lite av seltan från kräfstjärtarna.
Blanda i kräftstjärarna mot slutet.
Grädda pajen ca 25 min.
Blanda riven ost och ströbröd och häll det över pajen och grädda pajen ytterligare ca 5 min.
Tips!
Dubbla gärna pajdegen och frys in hälften. Då går det mycket snabbare  nästa gång du vill göra paj.