Frukt och grönt

Jag älskar frukt och grönt och nu börjar det bli säsong och priserna sjunker.
När vi var i Turkiet så tänkte jag på hur maten i restaurangen var dekorerad med frukt och grönsaker som var skuret vackert. Här hemma skulle en sån dekoration kosta en förmögenhet.
Igår när jag och barnen gick till badet så tyckte jag att jag var riktigt duktig när jag fyllde kylväskan med frukt som vindruvor och aprikoser. Barnen ville självklart inte ha frukt utan de vill att vi skulle köpa korv istället.
Det är fantastiskt med invandrare hur de samlas och äter tilsammans. Bredvid oss vid badet så var det en chilensk familj med släkt och vänner (eller hur det var). De hade med sig massor med mat till badet och då menar jag riktig mat. Flera kylväskor som var fyllda med ris och någon gryta. Bestick, tallrikar en jättestor vaxduk att duka upp allt på. De hade till och med, med en låda med isbitar att lägga i drickan. Förstår inte riktigt hur de orkar i värmen...för mig räckte det med lite frukt och mackor.
Cacik
Tacopaj

När jag frågar barnen om de har något förslag på vad vi ska äta så vet jag redan svaret...TACOS!!
Nu är det så att barnen har en mamma som är väldigt trött på tacos. Har försökt att variera det på alla de sätt.
För en tid sen provade vi i alla fall att göra en tacopaj och det har snabbt blivit familjens favoriträtt. Receptet är mycket enkelt. Pajskalet är kanske lite tunt så om man vill kan man använda sig av ett annat pajskal.
Jag har tidigare gjort ett inlägg om tacopaj så jag lägger inte ut receptet igen men kompletterar det med en bild och receptet hittar ni under matpajer.
Korv igen!
Skrev häromdagen att vi inte äter korv särskilt ofta och så äter vi det 2 gånger den här veckan.
Det tjatas en hel del om att vi ska grilla korv. Visst det hör sommaren till så ibland får man ge vika. Själv tycker jag inte det är varken gott eller mättande.
Men en sak man kan göra för att det ska bli lite mer matigt är att linda lite bacon runt korven innan man grillar. Det blir en helt annan smak och känns lite vuxnare.
Till stranden
Den här salladen är perfekt att ha med i kylväskan en varm dag när man ska till stranden eller på utflykt.
Den är mättande och samtidigt läskande.
Melon och skinksallad
Galia eller nätmelon (eller både och)
Chili eller pepparskinka.
Skär melon och skinka i bitar och blanda.
Klart!

Det blev inte godare
Korvstroganoff
Turkisk tzaziki???
Något jag åt mycket av var någon turkisk (eller kockens) variant av tzaziki. Istället för riven gurka så var gurkan skivad. Kryddningen var mest färsk dill och lite vitlök och förståss matlagningsyoughurt. Den blandningen med dill och youghurt åt jag även som en pastasallad, det var också gott. Det är i alla fall två nya saker som jag ska testa, turkiskt eller ej...
Har ni sett vilken snygg design jag fått? Detta tack vare Kristin som gjort ett toppenjobb!
Bilder från Alanya, Turkiet.



Tina, igen!
Ett enkelt laxrecept kommer här...
Lax med Creme bonjour (från Tina i Sundsvall)
4 pers
4 laxfiléer
1 1/2 burk Creme Bonjour, "vitlök och örter" (Kan räcka med 1 burk, men jag tar hellre sås i överflöd...)
Serveras med pressad potatis
Stek filéerna
Lägg på Creme Bonjour, medan filéerna fortfarande ligger i pannan, och låt puttra, smälta en stund, till en sås.
Koka ca 10 skalade potatisar, pressa dem i en potatispress.
Klart att servera och äta - gärna med någon sallad till.
Tack,Tina!
Portionspajer med rabarber och äpple (från Tina i Sundsvall)
4 portioner
Till pajdegen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Till fyllningen:
4-5 rabarberstjälkar
2 syrliga äpplen
2 msk socker
1 tsk mald kanel
1 tsk kardemumma
Till servering:
Vispgrädde eller vaniljglass (jag föredrar glass)
1. Blanda pajdegen Kör mjöl och matfett i matberedaren (eller med elvisp) och avsluta med ett par matskedar iskallt vatten.
Låt degen gå ihop, ibland krävs det ett par tag med händerna, och ställ den kallt en halvtimme före utbakning.
2. Dra bort det yttersta skiktet från rabarbern. Skär resten i småbitar. Skala och kärna ur äpplena. Skär fruktköttet i små bitar.
Blanda rabarber- och äppelbitar i en skål och krydda med socker, kanel och kardemumma.
3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Klä smörade portionsformar med deg. Fyll pajerna med rabarber - äppelblandningen. Lägg ett mönster av tunna degremsor över och grädda pajerna ca 20 minuter i 225 graders ugn. Serveras ljumma med iskall vispad grädde eller glass.
MUMS!
Lax med ost
Ikväll blir det lax till middag. Det tycker barnen om. Lax är jättegott, nyttigt och billigt.
Kebab på både längden och tvären, det blir det nästa vecka för då åker vi till Turkiet. Äntligen!
Lax med ost
2-4 portionsbitar lax
1 dl riven ost
1 paket matlagningsgrädde
citron
salt, peppar eller salt och citronpeppar
Ugn 175 grader.
Smörj en ugnsform.
Krydda laxen och pressa över lite citron.
Låt laxen steka i ugnen ca 5 min.
Blanda grädde, ost, salt och peppar.
Ta ut laxen och häll över ostblandningen.
In i ugnen igen i ca 15 min.
Ris är godast till. Man kan även lägga lite av Findus grönsaksblandning grön deli, bladspenat, paprika och sockerärter bredvid laxen.
Mors dag

Den här pajen bjöd mina barn mig på, på Mors dag. Visst ser den smarrig ut! Recept hittar ni i frysdisken. För pajen är från Ekströms. Man behöver bara hälla upp bär och smuldeg i en pajform. 20 minuter i ugnen så är den klar.
Fyllda champinjoner
Fyllda champinjoner.
Färska champinjoner
1 burk crème bonjour, grekisk vitlök
bacon
Sätt ugnen på 225°
Skrapa ev. bort jord från champinjonerna. Var försiktig med att skölja dem.
Ta bort stjälkarna och fyll dem med osten.
Skär baconet i små bitar och toppa varje champinjon med en bit.
Lägg champinjonerna i en ugnsform och stek 10-15 minuter tills baconet verkar klart.
Squash med mango chutney
Squash med mango chutney
1/2 squash
ett par msk mango chutney
Skala squashen och skär den i skivor. Salta och låg ligga ett tag.
Skär squashen i mindre bitar och stek dem.
Tillsätt mango chutney som du låter steka med på slutet.
Tunisien



Medelhavskyckling
Medelhavskyckling 2-4 pers
2-3 kycklingfiléer
crème fraiche, saffran tomat
1/2 fänkål
1 dl matlagningsvin
1 dl vatten
Fajitakrydda från Santa Maria
En gnutta balsamvinäger(kan uteslutas)
Oregano och ev. salt och peppar
Svarta urkärnade oliver
Skär kycklingen i bitar och krydda med fajita.
Bryn kycklingen.
Skär fänkålen i bitar och bryn den.
Häll crème fraichen, vin, vatten och kryddor i en kastull.
Tillsätt kyckling, fänkål och oliver.
Låt koka ca20 min.
Gott att äta till är Tagliatelle eller ris.
Grekiska biffar (med fetaost)
Grekiska biffar
400 g köttfärs
fetaost
1/2 påse kryddblandning Meatballs från Santa Maria
1/4 dl vatten
Blanda vatten och kryddor i en bunke och låt stå en stund.
Tillsätt köttfärsen och blanda runt.
Tärna fetaosten.
Forma en biff i handen som du plattar till. Lägg en bit fetaost på biffen och "vik" över färsen så att osten täcks.
Biffarna blir ganska så runda så var noga med att alla sidor blir ordenligt genomstekta.
Gott att äta till: skivad potatis, tzaziki, sallad eller majskolv.
Tzaziki utan färsk vitlök
Om du liksom jag är känslig för färsk vitlök så har jag ett bra tips på en enkel och snabb tzaziki. Använd Knorrs kryddpåse för vitlöksdressing istället för färsk vitlök.
Tzaziki utan färsk vitlök
15-20 cm gurka
3 dl gräddfil eller matlagningsyoghurt
kryddblandningen vitlöksdressing från Knorr
(självklart kan man använda sig av en riven vitlöksklyfta istället för kryddblandningen)
Skala gurkan.
RIv gurkan över ett durkslag och låt gurkan rinna av.
Blanda gräddfilen och kryddorna och sedan även gurkan.
Om man vill kan man blanda i grillkrydda. Vi brukar ställa fram burkan så får var och en ta själv.