Frukt och grönt


Jag älskar frukt och grönt och nu börjar det bli säsong och priserna sjunker.
När vi var i Turkiet så tänkte jag på hur maten i restaurangen var dekorerad med frukt och grönsaker som var skuret vackert. Här hemma skulle en sån dekoration kosta en förmögenhet.
Igår när jag och barnen gick till badet så tyckte jag att jag var riktigt duktig när jag fyllde kylväskan med frukt som vindruvor och aprikoser. Barnen ville självklart inte ha frukt utan de vill att vi skulle köpa korv istället.
Det är fantastiskt med invandrare hur de samlas och äter tilsammans. Bredvid oss vid badet så var det en chilensk familj med släkt och vänner (eller hur det var). De hade med sig massor med mat till badet och då menar jag riktig mat. Flera kylväskor som var fyllda med ris och någon gryta. Bestick, tallrikar en jättestor vaxduk att duka upp allt på. De hade till och med, med en låda med isbitar att lägga i drickan. Förstår inte riktigt hur de orkar i värmen...för mig räckte det med lite frukt och mackor.

Cacik

Har föresten fått veta av turkiska Leyla, leilosh.blogspot.com/ att den turkiska tzazikin som jag skrev om kallas för Cacik. Leyla berättar också att man ofta blandar i pepparmynta.

Tacopaj





När jag frågar barnen om de har något förslag på vad vi ska äta så vet jag redan svaret...TACOS!!
Nu är det så att barnen har en mamma som är väldigt trött på tacos. Har försökt att variera det på alla de sätt.
För en tid sen provade vi i alla fall att göra en tacopaj och det har snabbt blivit familjens favoriträtt. Receptet är mycket enkelt. Pajskalet är kanske lite tunt så om man vill kan man använda sig av ett annat pajskal.
Jag har tidigare gjort ett inlägg om tacopaj så jag lägger inte ut receptet igen men kompletterar det med en bild och receptet hittar ni under matpajer.

Korv igen!

Skrev häromdagen att vi inte äter korv särskilt ofta och så äter vi det 2 gånger den här veckan.
Det tjatas en hel del om att vi ska grilla korv. Visst det hör sommaren till så ibland får man ge vika. Själv tycker jag inte det är varken gott eller mättande.
Men en sak man kan göra för att det ska bli lite mer matigt är att linda lite bacon runt korven innan man grillar. Det blir en helt annan smak och känns lite vuxnare.



Till stranden

Den här salladen är perfekt att ha med i kylväskan en varm dag när man ska till stranden eller på utflykt.
Den är mättande och samtidigt läskande.

Melon och skinksallad

Galia eller nätmelon (eller både och)
Chili eller pepparskinka.
Skär melon och skinka i bitar och blanda.
Klart!


Det blev inte godare

Som sagt jag försökte spica till Korvstroganoff med lite chilisås. Det gjorde ingen större skillnad och jag lägger inte ut receptet. Men om det finns någon som tycker om Korvstroganoff så visst prova. Inte min och barnens smak i varje fall.

Korvstroganoff

Det är inte ofta vi äter korv  och korvstroganoff tror jag det var flera år sen jag gjorde. Har fått tips om att man kan blanda i lite chili sås så det blir starkare smak. Varför inte, så det testar vi ikväll. Hör av mig om det blev lyckat eller ej och då i så fall med recept..

Turkisk tzaziki???

Hemma igen och vi har haft det jättebra. Mycket sol och bad. Faktiskt så blev det inte kebab på både längden och tvären som jag trodde...utan jag åt inte kebab en enda gång. Vi hade all inclusive så all mat ingick vilket jag tycker är perfekt när man reser med barn. Maten var god men jag tyckte att de kunde ha varierat den lite mer. Jag älskar medelhavsmat och speciellt alla grönsaksrätter så det tänkte jag lite extra på om det är något man kan göra själv.

Något jag åt mycket av var någon turkisk (eller kockens) variant av tzaziki. Istället för riven gurka så var gurkan skivad. Kryddningen var mest färsk dill och lite vitlök och förståss  matlagningsyoughurt. Den blandningen med dill och youghurt åt  jag även som en pastasallad, det var också gott. Det är i alla fall två nya saker som jag ska testa, turkiskt eller ej...

Har ni sett vilken snygg design jag fått? Detta tack vare Kristin som gjort ett toppenjobb!


Bilder från Alanya, Turkiet.

                            

Tina, igen!

Tina från Sundsvall skickar ett till smarrigt recept l. Synd att jag inte fick det innan jag lagade mat igår eftersom vi åt lax. Det här ska jag prova efter vår resa. Tack igen Tina!

Ett enkelt laxrecept kommer här...
 
Lax med Creme bonjour  (från Tina i Sundsvall)
4 pers
 
4 laxfiléer
1 1/2 burk Creme Bonjour, "vitlök och örter" (Kan räcka med 1 burk, men jag tar hellre sås i överflöd...)
 
Serveras med pressad potatis
 
Stek filéerna
Lägg på Creme Bonjour, medan filéerna fortfarande ligger i pannan, och låt puttra, smälta en stund, till en sås.
 
Koka ca 10 skalade potatisar, pressa dem i en potatispress.
 
Klart att servera och äta - gärna med någon sallad till.
 

Tack,Tina!

Tina har skickat ett recept på paj som jag lägger under kategorin efterrätter. Hinner tyvärr inte att baka innan Turkietresan så det får bli senare. Låter i alla fall gott!

Portionspajer med rabarber och äpple (från Tina i Sundsvall)
4 portioner
 
Till pajdegen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
 
Till fyllningen:
4-5 rabarberstjälkar
2 syrliga äpplen
2 msk socker
1 tsk mald kanel
1 tsk kardemumma
 
Till servering:
Vispgrädde eller vaniljglass (jag föredrar glass)
 
1. Blanda pajdegen Kör mjöl och matfett i matberedaren (eller med elvisp) och avsluta med ett par matskedar iskallt vatten.
Låt degen gå ihop, ibland krävs det ett par tag med händerna, och ställ den kallt en halvtimme före utbakning.
 
2. Dra bort det yttersta skiktet från rabarbern. Skär resten i småbitar. Skala och kärna ur äpplena. Skär fruktköttet i små bitar.
Blanda rabarber- och äppelbitar i en skål och krydda med socker, kanel och kardemumma.
 
3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Klä smörade portionsformar med deg. Fyll pajerna med rabarber - äppelblandningen. Lägg ett mönster av tunna degremsor över och grädda pajerna ca 20 minuter i 225 graders ugn. Serveras ljumma med iskall vispad grädde eller glass.
 
 
MUMS!
 

Lax med ost

Ikväll blir det lax till middag. Det tycker barnen om. Lax är jättegott, nyttigt och billigt. 
Kebab på både längden och tvären, det blir det nästa vecka för då åker vi till Turkiet. Äntligen! 

Lax med ost
2-4 portionsbitar lax
1 dl riven ost
1 paket matlagningsgrädde
citron
salt, peppar eller salt och citronpeppar

Ugn 175 grader.
Smörj en ugnsform.
Krydda laxen och pressa över lite citron.
Låt laxen steka i ugnen ca 5 min.
Blanda grädde, ost, salt och peppar.
Ta ut laxen och häll över ostblandningen.
In i ugnen igen i ca 15 min.

Ris är godast till. Man kan även lägga lite av Findus grönsaksblandning grön deli, bladspenat, paprika och sockerärter bredvid laxen.


Mors dag



Den här pajen bjöd mina barn mig på, på Mors dag. Visst ser den smarrig ut! Recept hittar ni i frysdisken. För pajen är från Ekströms. Man behöver bara hälla upp bär och smuldeg i en pajform. 20 minuter i ugnen så är den klar.


Fyllda champinjoner

Ett annat recept som hamnar under kategorin grönsaker och tillbehör är fyllda champinjoner med lite bacon på toppen.Gott som tillbehör till grilllat. Om du vill kan du låta steka med körsbärstomathalvor som du efter stekning kryddar med pizzakrydda. 

Fyllda champinjoner.

Färska champinjoner
1 burk crème bonjour, grekisk vitlök
bacon
Sätt ugnen på 225°
Skrapa ev. bort jord från champinjonerna. Var försiktig med att skölja dem.
Ta bort stjälkarna och fyll dem med osten.
Skär baconet i små bitar och toppa varje champinjon med en bit.
Lägg champinjonerna i en ugnsform och stek 10-15 minuter tills baconet verkar klart.


Squash med mango chutney

Med inspiration från mellanöstern så brukar jag steka squash med lite mango chutney. Detta serverar jag med kycklngfilé, hummus och tunnbröd.

Squash med mango chutney
1/2 squash
 ett par msk mango chutney

Skala squashen och skär den i skivor. Salta och låg ligga ett tag.
Skär squashen i mindre bitar och stek dem.
Tillsätt mango chutney som du låter steka med på slutet.



Tunisien

Förra sommaren så var jag och barnen i Tunisien. Vi hade halvpension så vi åt på hotellet varje kväll. Jag verkligen älskar den här typen av mat. Varje kväll serverades det mängder av rätter, frukt och efterrätter.Jag hade kunnat sitta och äta i flera timmar för jag ville prova på allt. Det fanns även en jättebra barnvänlig mathörna där kockar stod och lagade pasta, pommes frites, pizza, lasagne m.m. Allt var nylagat och fräscht. Man kände dofterna från köket under dagen när man låg vid poolen. Vill ni resa billigt och äta gott så kan jag varmt rekommendera den här resan med Ving till Hammamet hotell Meditèrranée. Priset för den här resan med halvpension var billigare än andra resor med endast frukost.  

     



Medelhavskyckling

Faktiskt ett recept som jag har fått av en demonstratris i en affär. Receptet innehåller fänkål vilket jag aldrig har smakat tidigare. Alla som jag har bjudit den här maten på har undrat vad det är. Lite annorlunda smak men med lite smak av ananas. Jag brukar inte heller tycka om saffran i maten men det här är faktiskt gott. Själv brukar jag tillsätta lite balsamvinäger och det är för att annars kan det bli en lite sur smak.
Medelhavskyckling 2-4 pers
2-3 kycklingfiléer
crème fraiche, saffran tomat
1/2 fänkål
1 dl matlagningsvin
1 dl vatten
Fajitakrydda från Santa Maria
En gnutta balsamvinäger(kan uteslutas)
Oregano och ev. salt och peppar
Svarta urkärnade oliver
Skär kycklingen i bitar och krydda med fajita.
Bryn kycklingen.
Skär fänkålen i bitar och bryn den.
Häll crème fraichen, vin, vatten och kryddor i en kastull.
Tillsätt kyckling, fänkål och oliver.
Låt koka ca20 min.

Gott att äta till är Tagliatelle eller ris.



Grekiska biffar (med fetaost)

Mina Grekiska biffar är något som barnen gillar. Jag fyller köttfärsbiffar med en liten bit fetaost i varje. Tillsammans med skivad potatis och tzaziki blir det en jättegod måltid. 
Grekiska biffar 
400 g köttfärs
fetaost
1/2 påse kryddblandning Meatballs från Santa Maria
1/4 dl vatten
Blanda vatten och kryddor i en bunke och låt stå en stund.
Tillsätt köttfärsen och blanda runt.
Tärna fetaosten.
Forma en biff i handen som du plattar till. Lägg en bit fetaost på biffen och "vik" över färsen så att osten täcks.
Biffarna blir ganska så runda så var noga med att alla sidor blir ordenligt genomstekta.
Gott att äta till: skivad potatis, tzaziki, sallad eller majskolv.



Tzaziki utan färsk vitlök

Jag har tidigare nämnt att min dotter hatar gurka (hon säger hon har gurkfobi...?) men älskar tzaziki. Vi gör säkert tazsziki nästan varje helg och äter det till det mesta, på mackan och härom kvällen provade jag att ha det i tacosen. Det var riktigt gott.
Om du liksom jag är känslig för färsk vitlök så har jag  ett bra tips på en enkel och snabb tzaziki. Använd Knorrs kryddpåse för vitlöksdressing istället för färsk vitlök.

Tzaziki utan färsk vitlök
15-20 cm gurka
3 dl gräddfil eller matlagningsyoghurt
kryddblandningen vitlöksdressing från Knorr
(självklart kan man använda sig av en riven vitlöksklyfta istället för kryddblandningen)
Skala gurkan.
RIv gurkan över ett durkslag och låt gurkan rinna av.
Blanda gräddfilen och kryddorna och sedan även gurkan.
Om man vill kan man blanda i grillkrydda. Vi brukar ställa fram burkan så får var och en ta själv.



Tips

Min dotter hatar gurka (men hon älskar Tzaziki...?). Därför så vill hon inte att jag ska blanda i gurka när jag gör sallad. Jag provade därför att blanda i päron istället och det blir faktiskt ljuvlig gott. Tänk bara på att päronet måste vara av en ganska så fast sort, conference tror jag att den heter som jag brukar använda. Man kan även använda äpple.