Kycklinggratinerad pasta

Det ser visst ut som en jättetjock pizza i en ugnsform men det är det inte. Det är pasta i botten som jag täckt med en sås gjord av grädde, tomat, champinjoner och kyckling och slutligen lite riven ost.
Om man har lite grillad kyckling över så är det här en bra rätt att göra.

Kycklinggratinerad pasta
1/2 grillad kyckling
Pasta, gnocci eller penne regate
1 burk champinjoner
Matlagningsgrädde
1 paket krossade tomater
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
Riven ost

Ugn 175°
Koka pastan
Bena ur kycklingen och skär den i bitar.
Häll grädden i en kastrull och tillsätt tomaterna och kryddorna.
Låt koka en stund.
Tillsätt champinjoner och kyckling.
Häll upp den kokta pastan i en smord ugnsform.
Häll över såsen och ställ in formen i ugnen ca 15 min.
Ta ut formen och strö över lite ost och grädda ytterligare 5-10 minuter.

Tips 1: För att få ungefär rätt mängd pasta så häller jag upp okokt pasta i formen jag tänker använda. Jag täcker botten med pasta och tar lite till.
Tips 2: Man kan använda krossade tomater som är smaksatta med chili.


Kräftpaj till kräftskivan

Nu är det säsong för kräftor och därmed en massa kräftskivor. Därför lägger jag ut ännu ett recept på en god kräftpaj. Den här pajen är lite annorlunda för att man har i lite riven ost i degen vilket ger en underbar krispighet.
Jag tycker att det är jättegott med kräftor men man blir ju inte speciellt mätt på det och jag vill gärna äta något mer. Den här pajen tycker jag är utmärkt att fylla ut med på kräftskivan. Ibland känner man också att det blir lite dyrt med kräftor då kan man äta kräftpaj tillsammans med en skål med räkor.
Om man är bortbjuden på kräftskiva kan man överraska och ta med en kräftpaj istället för en flaska vin eller blommor. 



Kräftpaj
150 g margarin
1 1/2 dl riven ost
2  1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
3 msk margarin
2 msk senap
4 hårdkokta ägg
2 dl vispgrädde
1 burk kräftstjärtar i lake
3 msk dill
1/2 tsk salt
1 kr.m. peppar
Ströbröd
1/2 dl riven ost
Ugn 200°.
Knåda ihop degen och tryck ut den i en smord pajform.
Förgrädda degen ca 5 min.
Koka äggen.
Smält margarinet i en kastrull och häll sedan i grädden och därefter senapen och kryddorna.
Låt koka en stund.
Blanda sedan i äggen som du först hackar i småbitar.
Red ev. med redningsmjöl.
Skölj av lite av seltan från kräfstjärtarna.
Blanda i kräftstjärarna mot slutet.
Grädda pajen ca 25 min.
Blanda riven ost och ströbröd och häll det över pajen och grädda pajen ytterligare ca 5 min.
Tips!
Dubbla gärna pajdegen och frys in hälften. Då går det mycket snabbare  nästa gång du vill göra paj.

Kräftcheesecake

Nu är det kräftskivetider och jag har ett par bra recept på kräftpajer som man kan ha som tillbehör på kräftskivan. Här kommer det första receptet som jag tänkte servera ikväll med en skål räkor till istället för kräftor. Man behöver inte alltid kosta på sig dyra kräftor. Lite  bröd och sallad till så är det perfekt helgmat.

Kräftcheesecake

 6-8 portioner, 3 timmar

250 g kräftstjärtar

1 kavring

2-3 msk smör

1 knippa dill

1 kruka/knippa gräslök

400 g philadelphiaost

1 dl gräddfil

1-2 msk riven pepparrot

1 citron

1/2 tsk paprikapulver


Skär bort kanterna på brödet och skär i bitar. Mixa i matberedare.
Tillsätt smör och mixa lite till.
Tryck ut blandningen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Ställ i kylen i minst en timme.

Hacka hälften av kräftorna grovt. Spara några hela.
Hacka dill och gräslök (spara lite till dekor).
Rör ihop philadelphiaost, gräddfil, pepparrot och rivet citronskal. Smaksätt med dill och gräslök samt lite citronsaft. Häll ner de hackade kräftstjärtarna.

Bred ut röran på kavringbotten.
Dekorera med hela kräftstjärtar, dill och gräslök.
Ställ i kylen i minst två timmar.
 Pudra över paprikapulver precis före servering.


Kebabspett

Det låter kanske ganska så komplicerat med Kebabspett, men det är det inte. Jag köper dom i köttdisken på ICA. Det är alltså kryddad rå köttfärs på spett. Bara att steka. Jättegott och enkelt. Billigt är det också ca 29:- för 4 st.
Kryddningen är lite mellanösterninspirerad med smak av vitlök och spiskummin. Till det äter vi hummus, sallad,tzaziki, och pommes frites.




Idag åt vi majskolv som förrätt. 


Mitt motto när jag lagar mat ...

...är att det ska gå snabbt och det ska inte innehålla en massa ingredienser. Därför så fuskar jag gärna och använder mig av färdiga kryddpåsar. Det gör matlagningen mycket smidigare.
Idag åt vi Grekiska biffar med tzaziki och jag använde mig av kryddpåsar från Santa Maria och Knorr till biffarna och tzazikin.
Jag har tidigare lagt ut recept på både grekiska biffar och tzazikin men då utan bilder(se recept i inläggen: Ttzaziki utan vitlök, Superenkel tzaziki och Grekiska biffar med fetaost) så här kommer lite bilder.

Här är ingredienserna till dagens måltid.



Skala och riv gurkan till tzazikin. Jag brukar riva direkt över durkslaget.
Låt gurkan ligga länge för att rinna av ordentligt.



Blanda köttfärsen och kryddblandningen.
Dela fetaosten i bitar.
Platta ut lite köttfärs i handen och lägg på en bit fetaost.
Vik köttfärsen över fetaosten så att fetaosten  täcks.



Var noga med att du steker biffarna på alla sidor.
Jag använder mig gärna av en stekpincett för att lättare kunna vända och vrida på biffarna.


Arraksrutor

Idag verkar det som det blir en mulen dag och då passar det ju bra med att baka.
Det här receptet har jag fått av Veronica som bloggar på http://blandslevarochkastruller.blogg.se/  Inte för att jag tror att barnen kommer att gilla det, för det här med arrak är kanske inte en barnvänlig smak.
Fast jag kommer att gilla det och det är huvudsaken. Allt behöver väl inte jämt vara anpassat efter barnen...

Arraksrutor
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Glasyr
150 gram smör
400 g florsocker
1 dl kakao
3 msk kallt kaffe
1 msk arraksessens
Chokladströssel

Smält smöret och ställ det åt sidan medan du vispar äggen och sockret poröst.
 Blanda samman mjölet, kakaon, bakpulvret och vaniljsockret och vänd ned det i äggsmeten.
Tillsätt därefter smöret och mjölken och blanda väl för hand.
Häll smeten i en antingen smord eller bakplåtspappersklädd ugnsfast form med höga kanter.
Grädda i cirka  20-30 minuter i 200 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna medan du tillagar glasyren.
Smält smöret och tillsätt därefter alla de övriga ingredienser förutom essensen.
När ingredienserna smält samman till en len chokladsmet tar du av kastrullen från spisen och rör ned essensen.
Låt glasyren svalna något innan du brer ut den över kakan, avsluta med att strö över chokladströssel.
Servera kakan kylskåpskall,

Glasyren är alldeles ljuvlig med sin dova choklad- punschsmak


foto:
http://blandslevarochkastruller.blogg.se/